Asp.net projeleri için editör seçiminde fckeditör yeni adıyla ckeditör kullanmalısınız. Bunu kurarken de bir takım sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için en sade kurulum için ufak bir anlatımım olacak.
http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=75348&filename=FCKeditor_2.6.6.zip ve
https://sourceforge.net/projects/fckeditor/files/FCKeditor.Net/2.6.3/FCKeditor.Net_2.6.3.zip/download dosyalarını indirmelisiniz.
İlk dosya editörün kaynak kodları oluyor. İkinci dosya ise .net için gerekli olan component dosyasıdır. İlk indirdiğimiz dosyanın içindeki “fckeditor” klasörünü projemizin olduğu klasöre e atıyoruz. Daha sonra ise ikinci indirdiğimiz dosyanın içindeki “FCKeditor.Net_2.6.3\bin\Release\2.0” klasöründeki “FredCK.FCKeditorV2.dll” dosyasını projemize “ADD REFERENCE” yaparak dll dosyasını projemize referens olarak ekliyoruz. Sonraki aşamada ise Toolbox ‘a Choose Item diyerek ilk indirdiğimiz dosyanın içindeki “FredCK.FCKeditorV2.dll” dosyasını seçiyoruz. Böylelikle Visual Studio ‘muza FCKeditor component ‘ini ekledik. Sayfamıza TextBox1 ekler gibi yeni component ‘i ekleyince source kısmı şu şekilde olmalıdır.
<%@ Page Language=”C#” AutoEventWireup=”true” CodeFile=”Default.aspx.cs” Inherits=”_Default” %>
<%@ Register Assembly=”FredCK.FCKeditorV2″ Namespace=”FredCK.FCKeditorV2″ TagPrefix=”FCKeditorV2″ %>
<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>
<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>
<head runat=”server”>
<title></title>
</head>
<body>
<form id=”form1″ runat=”server”>
<div>
<FCKeditorV2:FCKeditor ID=”FCKeditor1″ runat=”server”>
</FCKeditorV2:FCKeditor>
</div>
</form>
</body>
</html>
Şimdi ise webconfig dosyamızdaki düzenlemeleri yapmalıyız.
<appSettings>
<add key=”FCKeditor:BasePath” value=”FCKeditor/”></add>
<add key=”FCKeditor:UserFilesPath” value=”UserFiles/”></add>
</appSettings>
Bu ayarlardan sonra editörümüzü listeleyemiyorsak, projemizin yoluna göre value=”/FCKeditor/ value=”/UserFiles/ şeklinde deneyebiliriz. Subdomain ve editörün olduğu farklı klasörlere göre bu yol isimlerinde büyük bir ihtimalle sorun yaşayabilirsiniz. Sorunu burdaki “value” atamalarında arayabilirsiniz.
Daha sonra “fckeditor\editor” altındaki “fckconfig.js” isimli dosyadaki bu 2 satırdaki tırnak icindeki bilgiyi aspx olması gerekiyor.
var _FileBrowserLanguage = ‘aspx‘ ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = ‘aspx‘ ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
En son adımda ise; “fckeditor\editor\filemanager\connectors\aspx” dizini içine “userfiles” isminde bir klasör oluşturuyoruz.
Projemizi çalıştırdığımızda editörümüzün sorunsuz görünmesi gerekiyor. Dosyaları ftp ye attığınızda da sorun yaşarsanız dosya yazma izinlerini kontrol etmelisiniz.
<add key=”FCKeditor:UserFilesPath” value=”yükleyeceğimiz dosyanın yolu.”></add> yükleyeceğimiz dosyanın yazma izinlerini kontrol edelim. Yani userfiles klasörü.
Umarım sizde de çalışır 🙂
Hatasız kodlar diliyorum 🙂